Een pasgeboren baby met triple-X syndroom ziet er meestal uit zoals een ‘gewone’ pageboren baby. Er zijn geen opvallende dingen te zien. Een enkele keer denken mensen aan Downsyndroom vanwege de ronde oogplooien en de ogen die soms iets verder uit elkaar staan. Bij een klein deel van de kinderen met triple X syndroom is dat de reden om onderzoek te laten doen. Maar meestal zijn er geen extra zorgen.

Ze dachten aan Downsyndroom maar het bleek triple X te zijn.

Een klein deel van de kinderen heeft een lage spierspanning. Dan voelt de baby wat slapper aan en soms heeft ze moeite met drinken.

Na de geboorte wordt soms een echo gemaakt van het hart en de nieren. De kans op problemen is klein, maar het is goed om er zekerheid over te krijgen. een echo-onderzoek doet geen pijn en is niet gevaarlijk.

Sommige kinderen zijn iets langzamer met hun motorische ontwikkeling. Het consultatiebureau ( Centrum Jeugd en Gezin) houdt dat goed in de gaten. Zij hebben ook een overzicht van de mijlpalen. Dat zijn belangrijke stappen die alle kinderen meemaken. Meer informatie over de ontwikkeling van een baby vind je op de website Opvoeden.nl

Let op: kinderen zijn heel verschillend en groeien in hun eigen tempo. Als een kind ‘laat’ lijkt te zijn hoef je niet meteen in paniek te raken. Veel kinderen zijn op het ene gebied wat sneller dan op het andere. Bespreek het bij het CJG en kijk vooral ook naar alle verschillende dingen.

Het is goed om al jong te beginnen met liedjes zingen en voorlezen. Een vertraging in taalontwikkeling komt best vaak voor en zo help je je kind. Ook babygebaren leren kan leuk zijn en nuttig. Kijk vooral wat bij jullie past.